kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Ha mégis vennél ajándékot karácsonyra

2019. december 18. - ForestandFruit

Képzeld el, ahogy az ünnep délutánján leülsz a legkényelmesebb foteledbe, a legszebb otthoni pihe-puha holmidban. Kezedben egy csésze illatos teával elégedetten arra gondolsz, milyen jó, hogy idén végre nem ajándékoztok egymásnak tárgyakat. Az együtt töltött minőségi idő lesz az ajándék az egész családnak, ezzel is nemet mondtok a fogyasztói társadalomra. Miattatok aztán nem csilingel egyre hangosabban a pénztárgép és nem pusztul az ökoszisztéma. Aztán jusson eszedbe, hogy nincs is kényelmes foteled, csak kanapéd, az ünnep délutánján pedig a konyhában faragod a fát, nem pihe-puha ruhában, hanem munkáskesztyűben. Oké, a pénztárgép valóban nem csilingel eszeveszetten, de csak azért, mert novemberre már minden ajándékot megvásároltál. Neked ugyanis jólesik, ha a családtagokat meglepheted ezzel, azzal. Környezettudatos és szubjektív ajánló következik, hogy mit is vehetsz karácsonyra.

Gyerekeknek a játék mindig jó ajándék, főleg, ha tartós, ha nem műanyagból készült és hangtalan. Az első játék, amit ajánlok mi is lehetne más, mint egy kirakós játék erdei tematikával a Headu-tól. A Megfigyelő puzzle mágikus lámpával azért izgalmas, mert az 5-10 éves korosztály számára kínálja azt a lehetőséget, hogy a hideg téli estéken darabokból összerakott erdőrészletben egy lámpa segítségével kutatós szerepjátékot játsszon. Később az erdőben járva ezt a szerepjátékot lehet folytatni, nagyítóval felszerelkezve felfedezni olyan részleteit az élővilágnak, amit csak a gyerekek és a világ apró csodáira nyitott felnőttek vesznek észre. Hozzáadott értéke a játéknak a finommotorika, az empririkus megfigyelés fejlesztése és ezt a játékot sokáig lehet használni. A gyerekrajzok sajátos világát idézi meg ugyanezen gyártó 3-6 éveseknek szóló Memóriajátéka. A változatos, vidám színekkel elkészített stilizált állatrajzok segítik a színek érzékelés és a memória a fejlesztését. Mi tudjuk, hogy a tigris nem kék a zebra pedig nem sárga, de képzeletben miért ne lehetne az. A nagyon vágyott színes tavaszi erdő virágait le lehet rajzolni más színben és megcsodálni egyedi formáit.

hamegisvennelvalamit01.jpg

Felnőtteknek a könyv, vagy könyvutalvány legtöbbször jó ötlet. Talán túlzás nélkül mondhatom, a könyv mindig jó ajándék. Az olvasás az, ahol a fantázia segítségével megteremtheti az olvasó a történet képi világát, úgy ahogy neki tetszik. Könyvet olvasni jó, sokféle könyvet olvasni még jobb, így az általam ajánlott könyvek palettája elég széles. Az idei év egyik kedvenc könyve volt számomra, az India szabadsága, ahol Gándhi szavai nyomán szinte belefeledkezhettem a kontinensnyi országba. A Kreatív Kontroll Kft. által kiadott többi kiadványt is érdemes megnézni, főleg a remek szakkönyveiket.

A természetkedvelők szerethetik a Jane Goodall könyvei közül A remény magvai-t, az utazást kedvelők pedig Nick Thorpe: A Duna című művét. A kamasz korosztálynak segíthet a kémia megszeretésében az elemek periódusos rendszerét és annak elemeit bemutató hasonló című színes, képes kiadvány. Ki gondolta volna, hogy Mengyelejev 150 évvel ezelőtt alkotta meg ezt a rendszert? Számtalan könyv jelent meg idén, ami a biológia tudományába kalauzolja el az érdeklődőt; az én elég hosszú kívánságlistámon előkelő helyen van a Biológia című könyv első és második kötete.

Szeretnél még több bejegyzést olvasni? Kövesd a Forest&Fruit blogot a Facebookon és az Instagramon is!

Ha mégis úgy gondolod, hogy nem adsz ki pénzt ajándékra és a van olyan összeg, amit hasznosan költenél el, akkor a pénzt karitatív célra fordítva sok emberrel tehetsz jót. Számos civil szervezet, alapítvány, kis hazai cég végez gyűjtést; választhatsz szabadon közülük egyet-egyet. Sok gyűjtés során tárgyakat várnak adományként. A számos megmozdulásból nem emelnék ki egyet sem: szándékod szerint támogasd bármelyiket. Több kelet-magyarországi településre és határon túlra indulnak a napokban autók, tele jó szívvel válogatott holmikkal.

Néha azonban nézz szét a közvetlen környezetedben is és próbáld meg felfedezni, van-e esetleg olyan ismerősöd, rokonod, távoli barátod, akinek szüksége van egy baráti vállon veregetésen, egy sablonos "Hogy vagy?" kérdésen kívül valami másra. Az egyszülős családok bárhol az országban nagyobb eséllyel szegényednek el és a szülő (legtöbbször az anya) főleg magától von meg dolgokat, hogy a gyereknek jusson. Ha látsz ilyet a környezetedben, szomszédságodban és úgy tűnik, valamiben szükséget szenvednek, lepd meg őket, azzal, hogy adsz nekik. A szegénység nem valami távoli, elvont dolog, hanem sajnos egyre inkább a mindennapok része.

hamegisvennelvalamit02.jpg

Örömteli ünnepet és boldog karácsonyt!

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr515357900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása