kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Édességet paprikából, főételt a sörből?

2019. május 18. - ForestandFruit

Az idei Gourmet Fesztivál is a már megszokott hármas tematika köré épül, hazai gasztronómia legjobbjai 2019-ben a paprika, a sercli és a sör felhasználásával komponálhatták meg a remek fogásaikat. Az idei fesztiválon nem csak a magyar, de a nemzetközi vonal is erős, az ázsiai és orosz séfek mellett lesz albán konyha és Michelin csillagból kettőt birtokló osztrák séf Bécsből. Az első két nap fogásai alapján összeállítottunk egy menüt a paprika, sercli, sör hármasból. A remek elő- és főételek mellett desszertekből is kiváló a felhozatal, ezért azokból is ajánlunk néhányat.

A Gourmet Fesztivál olyan, mintha az éttermek éjszakája egy hétvégéig tartana, ahol a legjobb fogásokat hozzák el a séfek. Valóban, nem kell több földrészt, vagy várost beutaznunk, hogy orosz, koreai, osztrák, vagy akár albán konyhát kóstoljunk és persze a hazai séfek ajánlatainak legjavát, hanem megtehetjük mindezt, május 16 és 19. között a Millenárison.

Első hallásra meglepőnek tűnhetett paprikára, serclire és sörre építeni az idei tematikát, hiszen tavaly gombóc, pezsgő és kaviár, azt megelőzően pedig a mangalica és az eper volt a főszerepben, hogy a korábbi évek hal és vadételeit már ne is említsük. Sokéves tapasztalatunk alapján, mi szenvedélyes, meghökkentő és finom ételeket vártunk, a közeli és távoli régiókból, és nem kellett csalódnunk.

forestandfruit_gourmet_paprika.jpg

Paprika, sör, sercli

Ha valaki tartalmas főételt keres, akkor a belvárosban is méltán népszerű Macesz Bistro jó választás, az dekoratívan elrendezett tányéron: marha sercli, füstölt paprika, konfitált bab. A Gerbeaud cukrászda alapítójáról kapta a nevét a Budán található Émile, ami hangulatos kertjével sokak kedvence. Az általuk készített sörös mangalica pofa, kicsit könnyedebb, de azért tartalmas főétel. Nem lehet kihagyni a felsorolásból a Babel Budapestet és a Michelin csillagot hozó polipot, a tengeri herkentyűk kedvelői imádni fogják.

Desszertek

A KIOSK mindig is híres volt az innovációiról, arról, hogy izgalmas desszert meglepetéseket tudnak összeállítani, mint évekkel ezelőtt a bazsalikomos málnafagylat, morzsával és mentával, amit egy cserépben tálaltak. Ebben az évben is egy remek a desszertet hoztak, ez a "Paprika Jancsi." Az ázsiai konyhában a desszertek olykor másként néznek ki, mint itthon megszokott, mindent zöldre színező matcha tea hozzánk is csak néhány éve kezdett begyűrűzni. A Sushi Sensei dango nevű édessége nekünk eddig az idei év kedvence, matchában forgatott csokis golyók, tonkababbal és mellé pár levél menta. Az Émile-ben az ajánlott madártejet is kipróbáltuk, külön jópont a rebarbaráért.

Ráadás

Ha lehetőség van rá, érdemes még megkóstolni az Arany Kaviártól a Mangó és kaviárt, a Costes Downtowntól a Lecsós nyitott szendvicsit, a most már két Michelin csillagos Onyxtól a kenyéren tálalt BBQ marha fartő, füstös paprika, saláta, sör, „sercli”-t. A desszertek közül pedig a hagyományos fogásokat remekül felfrissítő kedvenc mátrai éttermünktől a Bori mamitól a Nudli, vér, szilva nevű desszertjét, vagy a mínusz 30 fokos fémlapon fagyit készítő N'iceroll bármelyik desszertjét, esetleg a Desszert.Neked bármelyik, a fesztiválra hozott degusztációját.

Szeretnél még több bejegyzést olvasni tőlünk? Kövesd a Forest&Fruit blogot a Facebookon és az Instagramon is!

Az ételeken kívül figyelemre méltó még a faházak hangulatos, olykor egyedi kialakítása, a Beefbart például hamburger papírba csomagolták, ugyanitt láttuk, hogy a menü nem táblán, fejmagasságban van, hanem a pultra írták ki a fogásokat és az árakat. A remek megoldások felsorolása nem lenne teljes, ha nem említenénk meg, hogy a Gourmet Fesztivál szervezői ebben az évben is mennyire ügyeltek a környezetbarát megoldásokra. Az évekkel ezelőtt elterjedt dizájnos, egyszer használatos műanyag tányérok helyett csaknem mindenütt lebomló, környezetbarát csomagolóanyag használatával – tányéron, pohárban – tálalnak. Papírtálcán, mint a Spíler, vagy üvegben, mint a Naspolya nassolda. Az evőeszközök pedig szintén környezetbarát anyagból, fából vannak.

Hogy a címben feltett kérdésre választ adjunk, az eddigi tapasztalatok alapján bizony lehet készíteni paprikából édességet és főételt a sörből, kiderült, nem is akármilyet. A vasárnap estig nyitva tartó fesztivál menüje ITT olvasható, érdemes ezt az indulás előtt átböngészni és kiválasztani, mely ételek lesznek majd tényleg a terítéken.

További étel és hangulatfotók az Forest&Fruit Instagram oldalán a hírfolyamban és a sztoriban.

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr514833666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása