kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Itt a tavasz, jó az idő, vedd elő a túracipőt

2019. április 19. - ForestandFruit

Az első hosszabb tavaszi szünet beköszöntével sokan csak most veszik elő az egész télen szekrényben pihenő túrafelszerelést, de az évszakváltás miatt a rutinos túrázóknak is fel kell készülni a tavaszi természetjárásra. A hosszabb nappalok és a változékony időjárás miatt másként kell útnak indulni, mint télen, vagy nyáron. Ebben a bejegyzésben, az előző hasonló témájú bejegyzések tematikáját követve néhány ötletet gyűjtöttünk össze, hogyan lehet élményeket gyűjteni és kikapcsolódni saját magunk és a természet kíméletével.

Egészségi állapot

A tavaszi fáradtság miatt előfordulhat, hogy sokan kevesebb programot és inkább passzív pihenést terveznek maguknak erre az időszakra, ami nem feltétlenül baj. Az egészségi állapotnak megfelelő séta, kirándulás vagy túra megválasztása talán ebben az évszakban a legfontosabb. A hosszabb inaktív pihenés után csábító lehet egy egész napos gyaloglás, benne temérdek látnivalóval, de másnap a test jelezni fogja a megerőltetést. Vagy már aznap. A kényelmes tempójú séták, egy-egy lassulást segítő pihenővel viszont jót tesznek testnek és léleknek.

ittatavasz01.jpg

Megfelelő öltözék

Tavasszal a sok réteges, vastag öltözék helyett a vékony sok rétegből álló öltözék praktikus. A technikai póló fölé a változékony időjárásnak megfelelően kerüljön még néhány réteg, hogy meleg időben legyen mit levenni. A ruhákat érdemes ugyanolyan gondosan válogatni, mint más évszakban. Ebben az évben nagy kedvencünk lett a kompressziós túrazokni, nekem legalábbis, érdemes rá beruházni. A hosszabb ideje csapadékmentes időjárás már-már elfeledteti, hogy az esőkabát és a vizes időben is használható túracipő milyen fontos, de talán a májusi aranyat érő esőben ezt az emlék is frissülni fog. A hosszabb ideje kitartó napsütéses időszak miatt nem kérdés, a mechanikai fényvédelemről is kell gondoskodni, ami vászon kalapok, baseball sapkák és napszemüvegek beszerzését, előkeresését jelenti.

Védjük a bőrünket és a természetet

Míg évtizedekkel ezelőtt kevéssé volt fontos óvni bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól, napjainkra már megtanultuk, figyelmet kell fordítani a megfelelő fényvédelemre. Az ideális fényvédő megtalálása nem könnyű feladat, az üzletek és online boltok termékskálája több mint széles. A mi kettőnk bőre pedig elég speciális, így évek óta nehéz feladat volt a megfelelő fényvédelem elérése. Hiába van még csak április az előző évek tapasztalata alapján már most alaposan utána jártunk a megfelelő fényvédelem témájának. Néhány szempont, ami alapján ebben az évben fényvédőt választottunk. Először is, legyen, mentes szintetikus és a hormonrendszert befolyásoló összetevőktől, de legyen benne olyan  alkotóelem, ami ápolja és hidratálja bőrünket. Ennek az egyetlen döntésnek a következtében már elég volt a fizikai fényvédelmet adó fényvédők között keresgélni. A test felszínén megtapadó fizikai fényvédők egy részében nano méretű részecskék vannak, de mi a nanot csak SIM kártyában szeretjük, így már elég volt olyan naptej után kutatnunk, ami fizikai fényvédő, de a részecskék nem nano méretűek. Azt már a keresés elején eldöntöttük, hogy a naptejet nem spay – kellemetlen belélegezni az apró részecskéket – és főleg nem hajtógázas flakonból szeretnénk adagolni. Bár leírva lehetetlen küldetésnek tűnt ilyen sok feltétel alapján megtalálni a számunkra ideális naptejet, mégis, úgy néz ki, sikerült. A Wooden Spoon nem nano méretű fizikai fényvédőt tartalmazó 30 faktoros napteje mindössze 6 összetevőből áll és a fizikai fényvédelmet adó cink-oxidon kívül csupa természetes olaj, vaj – kókuszvaj - van benne, illetve méhviasz. Ez utóbbi miatt a termék nem vegán, hanem vegetáriánus. Mivel babáknak is ajánlott fényvédő, sőt nem csak testre, hanem arcra is használható, bíztam benne, hogy a mi speciális bőrünk is meghálálja, ha a Wooden Spoon bio naptej és testápolót választjuk. Mindössze néhány túra és néhány alkalom után kedvezőek a tapasztalataim. A csomagolása nagyon praktikus, a pumpás flakonból egyetlen nyomással kijön a naptej, nagyon könnyű adagolni. Mivel folyékony természetes olajok és szilárdabb állagú vajak keveréke, ezért jól kenhető és könnyen beszívódik a bőrbe. Az összetevőknek köszönhetően az illatanyagmentes terméknek szuper kellemes az illata, szemmel láthatóan hidratál és eddig a tavaszi, de erősebb napsugarak sem hagytak nyomot rajtam. Az 50 ml-es kiszerelés miatt kényelmesen belefér a hátizsákomba, így természetesen kirándulásra is viszem magammal.

A Wooden Spoon bio naptej és testápoló 30SPF-t a naptejet Zölddrogéria.hu-tól kaptam tesztelésre, ami a termékről kialakított véleményem nem befolyásolta.

Szükséges enni- és innivaló

Tavaszi túrára sokkal könnyebb csomagolni, mert folyadékból elég a tiszta víz, jó időben már nincs szükség melengető teára. Az étkezésben is előtérbe kerülnek a könnyedebb szendvicsek, friss zöldekkel, csírákkal és a teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készülő sütemények. Érdemes arra figyelni, hogy a meleg időjárás miatt az ételek hamar veszíthetnek frissességükből, esetleg romlásnak is indulhatnak. Olyan ételeket praktikus választani, amik jól bírják a hűtés hiányát és lehet sokféle müzlit, olajos magokat és friss gyümölcsöt pakolni.

Tényleg vidd haza a szemetet

Vannak olyan helyek ahol a szemetest fedővel ellátva helyezték ki a terület fenntartói, mint például a Hárs-hegyen. Ezek azok, a kukák, amielyekbe nyugodtan bele lehet tenni azt a hulladékot, amit valóban nem szeretnél cipelni. Mielőtt azonban beleteszed. érdemes megkérdezni magadtól, hogy valóban gyarapítani szeretnéd a kommunális hulladék mennyiségét, vagy inkább eljuttatod a szemeted a legközelebbi szelektív gyűjtőig.

ittatavasz02_1.jpg

Felszerelések, előkészületek, tennivalók

Tavasszal is jól jön a papír alapú térkép és mellé - főleg új terepnél - elengedhetetlen egy térképalkalmazás. Mi jó ideje a Humap appot használjuk, nagyon bevált, pontos és jó, de most próbálgatjuk a Természetjáró alkalmazását is. Új útvonalnál mielőtt elindulunk minden esetben többször átnézzük a területet és törekszünk arra, hogy előre megismerkedjünk a terepviszonyokkal, látnivalókkal, nevezetességekkel. Persze nem lehet elégszer elmondani, hogy a telefon legyen feltöltve, nem csak a fotózás és a GPS miatt, hanem, ha baj van, akkor legyen mivel segítséget hívni. A várható időjárásról tavasszal is érdemes előre tájékozódni, sőt piknikezéssel egybekötött kirándulás során a tűzgyújtási tilalomról. Ne a helyszínen derüljön ki, a magunkkal vitt szalonnát nem lehet a kijelölt helyen megsütni. A hátizsákban tavasszal is legyenek elsősegélynyújtáshoz szükséges dolgokat tartalmazó holmik.

Szeretnél még több, kirándulással, környezetvédelemmel foglalkozó bejegyzést olvasni?
Kövesd a Forest&Fruit blogot a Facebookon és az Instagramon is!

Választott táv és terep

A tavaszi zöldülő erdő csábíthat hosszabb táv megtételére és új tájak felfedezésére. Ha olyan az egészségi állapotunk és felkészültünk, akkor nem is álljunk ellen ennek a csábításnak. De csak ha valóban felkészültünk rá.

Zoom, zoom, zoom

Már a kora tavaszi erdőben számos izgalmas és főleg védett virág nyílt, tarka szirmaikkal nem csak a megporzásban aktív rovarokat, de a fotózásra alkalmas eszközökkel felszerelkezett turistákat is magukhoz csalogatják. Olykor megdöbbenve tapasztaltuk, hogy egy jónak tűnő fotóért emberek begázolnak az erdőbe, letérnek védett tanösvényekről, hogy ott és azt a virágot örökítsék meg. Nos, a legtöbb telefonnak, fényképezőgépnek azért van zoom funkciója és digitálisan közelebb hozható a növény. Mint az apró nőszirom Sas-hegyen általam készített fotójáról kiderül. Kár végig trappolni a fél erdő, mert előfordulhat, hogy egyetlen fotó miatt több tucat növény pusztul el. Ahogy már mondtuk: nincs minden növényre, állatra ráírva, hogy védett, egy-egy trappolással bárki könnyen okozhat százezres károkat.

 

Reméljük, hogy ezzel a néhány javaslattal hozzájárulunk a tavaszi túrázás jobbá tételéhez. Ha úgy érzed, valami kimaradt, kommentben, vagy levélben írd meg nekünk.

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr314775122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása