kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Mi már tudjuk: csak a textil maradhat!

2019. március 11. - ForestandFruit

Mindenféle spoiler nélkül mondhatom, mi a műanyagmentes júliusnak köszönhetően kezdtünk el komolyabban foglalkozni a környezettudatosabb életmódra való áttérés lehetőségével.   A váltásunk, vagy inkább nevezzük változásnak, fokozatos volt: nem egyszerre, hanem lépésről, lépésre alakítottunk a hulladékok kezelésének a módján és a megvásárolt holmik körén. Idén tavasszal egy újabb izgalmas kampányhoz csatlakoztunk, egy újabb rossz szokásunkat vetkőzzük le és mi már tudjuk: Csak a textil maradhat!

Aki úgy dönt, ezentúl környezettudatosabban fog élni, annak érdemes apránként változtatni a szokásain. A túl sok és túl nagy cél vállalása miatt hamarabb elkedvetlenedhetünk pozitív élmény helyett. A kisebb célok viszont sikerrel kecsegtetnek és így könnyebb lesz a környezettudatosság egy újabb szintjére lépni. Mi már a műnyagmentes július előtt is kerültük az egyszer használatos bevásárlótáskákat és igyekeztünk szelektíven gyűjteni a keletkező hulladékot. A műanyagmentes július első lépéseként az összes a háztartásban keletkező szemetet elkezdtük szigorúan szelektíven gyűjteni. Következő lépésként 15 napig nem is dobtuk ki a keletkezett műanyag hulladékot és az összegyűlő viszonylag nagy mennyiség láttán egyértelművé vált, hogy szükség van felelősebb hulladékgazdálkodásra és vásárlásra a mi kis háztartásunkban.

20190311_igyvalts01.jpg

A műanyagmentes július hosszabb távú hatása abban mutatkozott meg, hogy a kirándulásaink során a magunkkal vitt ennivalót újra felhasználható tárolókba tettük, sok-sok műanyag zacskótól megkímélve a környezetünket és persze szert tettünk egy-egy szuper kulacsra, kiváltva ezzel számtalan pillepalackot. Időt szántunk arra, hogy fel és megjegyezzük, az addig vásárolt élelmiszerek közül melyiknek indokolatlanul nagy a csomagolása és törekedtünk azok kiváltására. Karácsonykor mások figyelmét is felhívtuk néhány környezettudatos megoldásra, amit érdemes megfontolni csomagolás és a vásárlás során.

Amikor élelmiszert vásárolok, többször is meglepően csekély mennyiség kerül ki egy-egy nagyobb csomagolásból, vagy a csomagolás élettartama megdöbbentően hosszabb, a termékénél. Egy zsömle a megvétele után és elfogyasztás előtt csupán pár napig van a konyhámban, míg a csomagolása, a legtöbbször HDPA műanyagból készült leheletnyi vékonyságú (és általam többször használt) zacskó még évszázadok múlva is a Földön lesz. Nos, ilyen előzmények után döntöttem, döntöttünk: ezentúl pucéran, a maga természetes valójában veszem meg a zsömlét, és zacskó helyett pamutzsákba teszem.

Ebben a döntésemben segített egy, a karácsonyi bejegyzésünkben már ajánlott hazai kézműves alkotó Lay Boglárka, aki az egyedi BogBag termékek megálmodója, tervezője és kivitelezője. Aki a honlapján megnézi termékeinek egyre bővülő csoportját, a saját szemével bizonyosodhat meg róla, hogy itt bizony minden helyzetre van környezettudatos megoldás. Kirándulásra bogpack a méhviaszos textilszalvéta, vásárláshoz pedig bogbag,  az egyedi méretre és mintával elkészíttetett bevásárlótáska. Sőt már a zöldséges és pékárus pultnál sem kell az egyszer használatos zacskóval csörögni lehet választani a baggy-k közül. Nos, mi az utóbbiak közül a bakery baggyt választottuk és saját logónkkal feliratozva meg is kaptuk.

Mi a Forest&Fruit szerzői abban bízunk, hogy a környezettudatos életmód másoknak is egyre fontosabbá válik és ezért csatlakoztunk a BogBag Pucér kampányához,  és mi tudjuk: Csak a textil maradhat!

A csatlakozás bárki számára lehetséges, nincs más teendő, mint a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, bepakolni bármilyen BogBag biopamut zsákban és megfelelő hastagekkel ellátva feltenni a saját Instagram oldalra, vagy a Pucér Kampány – Csak a textil maradhat kampány Facebook eseményéhez, ami ITT található, sőt lehet követni a Pucér Kampány – Csak a textil maradhat oldalt, friss, naprakész hírekért  ITT.

A környezettudatos megoldást választó és az egyszerhasználatos zacskókat aktívan biopamut zsákokra cserélők a kampány során kedves meglepetéseket is kaphatnak, de erről bővebben később. Minden alkalommal, amikor  a saját baggymat használom - amit hamarosan meg is mutatok - tudom, hogy használatonként egy darab egyszerhasználatos műanyag zacskó előállítására van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr314682308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása