kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Megéri környezettudatos fesztivált szervezni?

2019. augusztus 22. - ForestandFruit

A 2019-es Sziget Fesztivál augusztus 13-án ért véget, a szitizenek pedig a remek koncerteknek, programoknak köszönhetően igazi élményekkel lehettek gazdagabbak. A fesztivál utolsó napján én is ott voltam és a színes programok mellett azt is próbáltam megfejteni, hogy mennyire éri meg környezettudatos fesztivált szervezni. Vajon érdemes a keletkező hulladékról komplex módon gondoskodni és törekedni arra, hogy a rendezvény ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen? Élménybeszámoló következik.

Számomra az idei Sziget Fesztivál a két és fél órás, fantasztikus Foo Fighters koncerttel zárult, ami méltó befejezése volt augusztus 13-nak. Az időjárás aznap kegyes arcát mutatta, egy rövid esős időszakot kivéve kellemes szellős időben lehetett bejárni a fesztivál területét. Már indulás előtt tisztában voltam azzal, hogy aznap a lépésszámlálóm rekordot fog dönteni – így is történt -, de nem tettem le arról, hogy a lehető legnagyobb területen megnézzem, hogyan néz ki egy környezettudatos fesztivál a gyakorlatban.

A Sziget Fesztivál mára elfoglalja a Hajógyári-sziget legnagyobb részét. Befogadóképessége csaknem 100 000 főre nőtt, ami nagyjából két kisvárosnyi ember igényeinek kiszolgálását jelenti naponta. Minden évben megjelennek cikkek, melyek arról szólnak, hogy a Sziget megváltozott és ez így is van. Ahogy a számokból is rövid úton kiderült, a fesztivál hatalmasra növekedett és a kezdeti gyermekbetegségeit kinőve előnyére változott. Mára pedig a fenntartható fejlődést célul kitűzve, számos remek ötlettel inspirációként is szolgálhat a rendezvénynek helyet adó városnak.

01_20190814_megeri.jpg

Az idén egyik kedvenc helyem a Nagyszínpaddal szemben, a fák árnyékába telepített Green Sziget volt, ez talán nem meglepő. A több részből álló zöld szigeten egy hét alatt volt számos workshop és előadás egy iglu formájú sátorban. Hulladékgazdálkodás még soha nem kapott ilyen menő helyet, ide telepítettek ugyanis egy profi komposztálót és egy minilabort is. Aki akár egy cseppet is érdeklődött a fenntartható megoldások iránt, biztos itt ragadt egy időre és új infókkal gazdagodott, aki pedig összegyűjtött egy zsák újrafelhasználható hulladékot, ajándékot kapott.

04_20190814_megeri01.jpg

Még soha nem volt olyan átlátható a szelektív hulladékgyűjtés, mint a mindent elnyelő sárga műanyagkukák helyett telepített rácsos falú gyűjtőnél. Ez az egyszerű fémdoboz láthatóvá tette, a hulladékot hiába dobjuk ki, attól még nem szűnik meg létezni. A környezettudatosság mellett hihetetlen volt látni, hogy a keletkező szemét eltakarításában hány ember vesz részt. Nem volt olyan pillanata a napnak, amikor ne találkoztam volna a szemetet facsipesszel és boszorkányos gyorsasággal felszedő önkéntesekkel. Akik ráadásul olyan hatékonyan dolgoztak, hogy fényes nappal nekem esélyem sem volt megtölteni egy műanyagzsákot újrahasznosítható a hulladékkal. Pedig a cserébe kapott ajándék – ami ugye nem ajándék, mert egy teli zsákért rendesen meg kellett  volna dolgozni – is vonzó volt.

05_20190814_megeri.jpg

A szervezők a keletkezett műanyag és fémhulladékok összegyűjtése és a szerves anyagok komposztálása mellett a vendégek által hátrahagyott holmikkal is foglalkoztak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak a Green Szigeten lehetett leadni azokat a holmikat, amelyeket a tulajdonosok nem szerettek volna magukkal vinni, de a fesztivál után a többi hátrahagyott holmit – sátrat, cipőket, ruhákat – is összeszedték. Ezek válogatás, tisztítás után jó helyre kerültek. 

07_20190814_megeri.jpg

A Sziget Fesztiválon nem csupán egyféle, hanem a látogatók által termelt hulladék minden fajtájával professzionálisan foglalkoztak. A Green Szigeten kívül is észre lehetett venni azt, hogy ez egy környezettudatos fesztivál. A keletkezett hulladékok jelentős része már egyértelműen nem egyszer használatos műanyagból, hanem fából vagy papírból készült. A jó példát követve, remélhetőleg hamarosan nem csak fesztivál szinten fejeződik be a polipropilén evőeszközök használata, hanem a boltokban is. Ráadásul a Szigeten az utak mentén elég sok és nagyméretű kuka volt, szóval a szemetet tényleg csak az hagyta el, aki nagyon akarta. A vécék állapotáról egy korábban olvastam egy cikket, tényleg rendesen használható volt ez az infrastruktúra és – mivel a férfi és a női rész is ugyanolyan kialakítású volt – a táblák ellenére ezek koedukált wc-k lettek.

Az infópultnál, annak aki kért, adtak henger alakú zsebhamutartót, ami nem volt más, mint a PET palack felfújás előtt. Érdemes volt megnézni, hogy mennyivel másabb egy polietilén palack a végleges kialakítás előtt. Cigarettacsikkekből viszont több helyen is rengeteg volt, ami a zsebhamutartók szükségességét bizonyítja, csak készüljön valami másból. Minden hulladékfajtánál igaz az, hogy attól még valaki kidobja, az nem válik semmivé. Viszont pont a csikk az, ami a benne lévő, majd a talajba kerülő szerves és szervetlen vegyületek miatt kiemelkedően környezetszennyező.

Szeretnél még több bejegyzést olvasni?
Kövesd a Forest&Fruit blogot a Facebookon és az Instagramon is!

Évekkel ezelőtt az újrapohár volt az első nagyobb feltűnést keltő változás a fesztivál zöldülésében. A használat után pillanatok alatt összegyűrődő és egész hatalmas területeket több rétegben befedő egyszer használatos műanyag pohár helyett már évek óta a szuperül kinéző és sokáig használható repoharak kerülnek a fesztiválozók kezébe. A kiürült poharat nem kell magunknál hordani, beválthatjuk egy tokenre, amiért, ha úgy adódik, újabb poharat válthatunk ki. A leadott repoharak megfelelő tisztítás után újból kiadhatók. Emiatt nem pár perc az élettartamuk, aminek köszönhetően sokkal kevesebb polipropilén keletkezik hulladékként.

Más cégek megjelentek környezettudatos megoldásokkal. Az e-ON kreativitását dicséri az például az Eco Kemping, ami karton sátraival elég látványos képet mutatott. Egy rövid filmjükben a telepítésben résztvevő szakember olyan természetességgel beszél a Szigetre vitt napelem-rendszer telepítéséről, hogy óhatatlanul is megfordul az ember fejében, hogy napelem helyett miért is használnak annyi aggregátort máshol?

Love Revolution

Számomra külön kedves volt, a közösség erejére építő Love Revolution meghirdetése, immár a második éve. A fenntarthatóságon kívül, fontos beszélni az emberi jogokról, elítélni a nemi identitás, a bőrszín és a vallás miatti kirekesztést. A további részletes program ITT visszakereshető, lenyűgöző. Idén a nagyszínpadra olyan produkciók is feljutottak – fókuszba helyezve nagyon fontos társadalmi problémákat – amelyekkel még a hazai médiában is csak elvétve találkozhatunk. Bár nem voltak sokan, de aki látta Dakota & Nadia duettjét a családon belüli erőszakról és annak dinamikájáról, az nem felejti. ITT visszanézhető.

Időben visszafelé haladva a fesztivál első napján lépett fel a legkülönlegesebb előadó, a világhírű főemlőskutató és természetvédő Dr. Jane Goodall. Az ő 10 perces, de szenvedélyes beszéde ITT visszanézhető, egy élmény nézni és hallgatni.. A nevét viselő és általa, a csimpánzok védelmére alapított intézet vezetője már járt Magyarországon, sőt tavaly tavasszal a Vörös-kőváron egy róla elnevezett tanösvényt is átadtak.

A Szigeten  idén eltöltött nap, nekem olyan volt, mintha nyaralni mentem volna és nem csak a nyelvi sokszínűség, hanem a szolgáltatások minősége miatt is. A címben feltett kérdésre a válasz – már, ha ez kérdés volt bárkinek – a válasz egyértelműen igen. Igen, megéri környezettudatos fesztivált szervezni. A 2019-es Sziget Fesztivál ráadásul a környezettudatos szemlélethez egészen komplex módon közelített és az odafigyelés a sok apró részletre az, aminek köszönhetően sokkal, de sokkal hatékonyabbak lettek.

02_20190814_megeri.jpg

A nagy tömegeket megmozgató és így a fontos ügyeket is támogatni képes fesztiválok szervezői számára mindenképpen jó, ha rendezvényeiket környezettudatos és fenntartható módon szervezik meg és közönségüket a lehető legjobban bevonják ebben a folyamatba. A Sziget Fesztivál látogatói idén is a világ minden pontjáról érkeztek Budapestre, Új-Zélandról, Ausztráliából, Észak-és Dél-Amerikából, Európából Angliától Oroszországig. Szóval gyakorlatilag a Föld valamennyi földrészről felkerekednek emberek, azért, hogy egy nem túl nagyméretű, közép-európai ország gyönyörű fővárosában csatlakozzanak a Szabadság Szigetéhez és egy hétig jól érezzék magukat a koncerteken és más színes programokon. Ekkor már a szórakoztatáson kívül feladat a társadalmi szerepvállalás is, amit a szervezők jól teljesítettek.

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr3715020314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása