kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Bemutatkozik a messzi észak aprócska ura

2018. november 24. - ForestandFruit

A filmkészítők fáradozásainak köszönhetően a való életben megvalósíthatatlan közelségbe kerülhetünk a természetfilmek főszereplőihez és sorsukat követve fontos összefüggéseket tudhatunk meg. A természetfilmek segítenek megismerni és ezzel együtt még jobban megbecsülni bolygónk élővilágát. Mi a Forest&Fruit blogban inkább képek és szöveg segítségével szeretnénk ezt a megbecsülést elérni és amikor úgy adódik, örömmel ajánlunk ismeretterjesztő kisfilmeket, dokumentumfilmeket.

Ezért is kaptunk az alkalmon, hogy megnézzük Török Zoltán lemmingekről készített, A messzi észak aprócska ura című ismeretterjesztő filmjét a budapesti Art+Cinemában az ötödik alkalommal megrendezett Skandináv Filmfesztiválon, melynek programja ITT olvasható. Jó hír, hogy ha ma lemaradtál a filmről, holnap november 25-én 16.30-tól még megnézheted.

A mai alkalom egyben közönségtalálkozó is volt, természetfilm vágója Hargittai László árult el háttérinfókat, érdekességeket a filmről. A természetfilmek elkészítéséhez idő kell, nem lehetséges előre megrendezni egy állat viselkedését. Megtudtuk, egy-egy ilyen filmet alapos előkészítés után lehet leforgatni, előre megfigyelve az állatok szokásait és viselkedésüket. Az állatok megérzik – szagról is - az ember közelségét, akár napokra is el kell rejtőzni, hogy meg lehessen örökíteni a természetes viselkedésüket. A két és fél év alatt, Jan Henriksson operatőrrel leforgatott fantasztikus látványvilágú filmben látszik ez az odafigyelés és az aprólékos előkészületek. Habár közel kerülünk a film szereplőihez, a képanyagon és nem csupán történetmesélés zajlik, hanem szó van az ember által okozott klímaváltozás flórában és faunában is nyomon követhető változásairól.

Természetfilmet készíteni nem csak azért más, mert a filmes vendég a forgatási területen, hanem azért is, mert esetenként a stábnak szélsőséges időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni. Török Zoltán lemmingekről szóló filmjében az északi sarkkör környékén valóban szélsőségesek az időjárási viszonyok, a forgatás idején előfordult mínusz 40 fok is. A filmben bemutatott sarkköri világ élőlényei, aprócska és nagyobb állatai az evolúció során alkalmazkodva ehhez a hideghez és a természet rendje szerint születnek, élnek és halnak. Az aprócska és tarka színével az év nagyobb részében jól rejtőző lemming szaporaságával és a táplálékláncban betöltött helyével ennek az ökoszisztémának egy fontos eleme, egy urban legend megcáfolásán kívül erről is szól a film.

A több szereplőről és az ökoszisztéma változásairól megtudhattok többet, ha megnézitek az 50 perces filmet november 25-én 16,30-tól az Art+Cinemában a Skandináv Filmfesztiválon.  

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr4114391420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása