kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Egyből a csúcsra

2017. április 12. - hiker

Mi tagadás, Magyarország nem egy alpesi ország, a dimbes-dombos tájakról hozzánk látogatók csak mosolyognak, amikor a hegyeinket emlegetjük. Igaz, geológiai értelemben van hazánkban hegység és több 500 méter feletti csúcs is van itthon, de 1000 méter fölé csak egy hegy, a Mátra magasodik. Népszerű kirándulóhely tavasztól őszig, még népszerűbb síelőhely télen.

egybol_a_csucsra_01_2.jpg

A Mátra az Északi-középhegység része és Budapesttől mintegy 100 kilométerre fekszik, derűs, napos időben messziről látszik. Autópályán, vagy távolsági buszokkal közelíthető meg, sőt vonattal is, de az kicsit tovább tart. A Mátra kapujának is nevezik Gyöngyös városát, ahonnan keskeny nyomtávú vasúttal el lehet jutni Mátrafüredig. A Mátra legmagasabb pontjára azonban számtalan szerpentinen kanyarogva a következő településen Mátraházán keresztül vezet az út, ahonnan egy mindössze 5 kilométer hosszú, jobbára hatalmas bükkösökkel, majd örökzöldekkel borított erdőn keresztül érünk fel Kékestetőre.

egybol_a_csucsra_02.jpg

Miért is érdemes felmenni az ország legmagasabb pontjára bármely évszakban? A levegő itt szokatlanul tiszta, ezen a magasságon már alacsony a nyomás, de magas a páratartalom. Talán kevesen tudják, de ezen a magasságon a poratka már nem él meg és nagyon alacsony a por és pollenkoncentráció. Ezért ideális környezet azoknak, akik valamilyen légúti megbetegedésben, allergiában szenvednek. Kékestető nem csupán télen, de nyáron is ideális hely a feltöltődésre, hiszen ekkor sem megy a hőmérséklet 25-26 fok fölé. Miközben egy egész ország szenved a hőségriadótól, itt még egy vékony pulcsit is fel lehet venni reggel. Személyes tapasztalat szerint a télen sípályaként működő lejtőnek egészen az aljáig kell gyalogolni, ha szeretnénk a nyári forróságból valamit érezni.

Még akkor is, ha csak egy fél napra is érkezünk autóval és nem tervezünk túrát, érdemes megnézni néhány látnivalót. Ha kihagyjuk a 1014-es magasságot jelző kőnél a kötelező fotózkodást - később persze pótoljuk -, rögtön el is indulhatunk az adótorony felé. A torony, a maga 176 méteres magasságával már nagyon messziről észrevehető, jellegzetes épülete Mátrának. A toronyban egy körpresszó üzemel, a felette lévő szinten pedig egy nyitott kilátóterasz van. A toronyban van lift, de a vállalkozó szelleműek lépcsőn is mehetnek a 42 méteres magasságig. A toronyból akadálytalan 360o-os panorámában gyönyörködhetünk, feliratok segítenek eligazodni a látnivalók között. Jól látható a Mátra második legmagasabb csúcsa Galyatető is. A régi TV adó is megvan még, szinte eltörpül az új torony mellett, de érdemes megnézni terméskő borítású épületét.

egybol_a_csucsra_03.jpg

Mivel a friss levegő és a különleges klíma áldásos gyógyhatása köztudott, ha már erre járunk érdemes elidőzni egy kicsit a Szanatórium környékén. Mint magaslati gyógyszálló az épület 1932-ben kezdte meg működését. Csonka László volt az, aki fantáziát látott a különleges klímájú területben. A háború után a megrongálódott épület helyreállítását is ő folytatta, azonban az intézményt 1950-ben államosították.* Az azóta eltelt évtizedekben több ezer gyógyulni vágyó ember, köztük gyerekek is megfordultak az intézményben, heteket hónapokat töltve itt. Napjainkban az épületegyüttes egyik szárnya hotelként működik, míg az eredeti épület továbbra is gyógyintézet. Az épületet egy gondosan rendben tartott park veszi körül, egy kisebb mesterséges tó körül lehet barangolni, heverészni.

Az emberek állandó jelenléte miatt az itt élő állatok nagyon barátságosak, lehetőség van őket nagyon közelről megfigyelni. A sétautak és lépcsők menték padokra lehet letelepedni és szinte kartávolságba jönnek a máskor csak messziről, vagy ketrecben megfigyelt állatok. Így közelről is szemügyre vehető a mogyorót falatozó mókus, a cinkék pedig szó szerint a tenyerünkből esznek.

Érdemes külön csomag olajos maggal készülni, hosszan el lehet időzni az állatok etetésével és megfigyelésével. Mire minden csemege elfogy biztos megszomjazunk. A Szanatórium kertjében pedig van egy forrás, ami meglepő módon a Kékes nevet viseli és ez az ország legmagasabban fekvő forrása.

 egybol_a_csucsra_04_1.jpg
A szálláslehetőségek Kékestetőn nem korlátlanok, érdemes jó előre szállást foglalni, ha néhány napot itt szeretnénk tölteni. De szerencsére van a környező településeken is van még néhány szálláshely és pénztárcától függően lehet köztük válogatni. Egy nyaralás, vagy egy hosszú hétvége a Kékesen elég különleges és nem is kell sokat utazni érte.

Ha tetszett a cikk, használd a megosztás gombokat. Kövesd a Forest & Fruit blogot a Facebookon  is!

*Szanatórium története: matrahegy.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr9612418705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása