kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Első lépések a téli túrázásban

2018. január 11. - ForestandFruit

Év elején sokan elhatározzák, hogy ezen túl törekszenek az egészségesebb életre. A cél a teljesítéséhez sokat tehet hozzá a jól felkészülten elkezdett és rendszeresen végzett testmozgás, túrázás. Való igaz, a szelíd tavaszi időben könnyebb elindulni egy-egy kirándulásra, mégsem érdemes a természet ébredésére várni, ha most már tényleg szeretnél többet mozogni. Megfelelő rákészüléssel télen is elkezdhetsz mozogni, megteremtve ezzel a folyamatos túrázás lehetőségét. Ebben a bejegyzésben összefoglaltuk, hogyan kezdj neki a túrázásnak, ha még soha, vagy nagyon-nagyon régen nem voltál kirándulni, azért, hogy minden egyes túra egy pozitív élmény és feltöltődés legyen számodra.

20180111_elso_lepesek.jpg

Egészségi állapot

Néhány észszerű tényező figyelembe vételével bármikor és bármilyen életszakaszban elkezdhetsz túrázni. Az első és legfontosabb szempont az egészségi állapotod. Mielőtt bármilyen, az eddigi életmódodtól radikálisan eltérő életmódba belefognál érdemes konzultálnod a háziorvosoddal, illetve, ha bármilyen krónikus betegséged van, akkor a szakorvosoddal. Ha olyan az egészségi állapotod, akkor ne indulj el egyedül hosszabb túrára, vagy ne indulj el egyáltalán. Ezenkívül pedig csak és kizárólag olyan mozgásformába kezdj bele, melyet az orvosod is jóváhagy.

Megfelelő öltözék

A jó túrázás alapfeltétele a megfelelő minőségű, jó tapadású, a terepviszonyoknak megfelelő cipő, mely a lábadat stabilan, szárazon és (télen) melegen tartja. Néha találkozom a túráim során magassarkúban, vagy vékony bőrtalpú cipőben sétálókkal, persze lehet így is sétálni, csak nem biztos, hogy érdemes. A megfelelő réteges öltözködés télen szintén elengedhetetlen. Több vékony réteg ad megfelelően szigetelést. Nem szükséges rögtön technikai ruházatba beruháznod, de öltözködj úgy, hogy ne legyen gond, ha megizzadsz, vagy megázol. Ha mégis vennél néhány spéci dolgot egy technikai póló és sapka és kompressziós meleg zokni legyen közte. A megfelelő szél és esőálló ruházat (esőkabát) gondolom egyértelmű, ahogy sál, sapka és kesztyű is. Az időjárás csalóka tud lenni télen is ezen kívül a magasabban fekvő területeken, a hegyekben és úgy általában a városon kívül a levegő általában hűvösebb néhány fokkal, ami adott esetben sokat számít.

Szükséges enni és innivaló

Soha ne indulj el túrázni éhesen, szomjasan, fáradtan inkább egy kiadós reggelivel alapozd meg jól a napot. Ételt és italt a távnak megfelelően vigyél magaddal: több szendvics, sütemény, kalóriadús gyümölcs esetleg energiaszelet. Folyadék mindig legyen nálad, a legcélszerűbb a tiszta víz, de télen termoszban forró tea is jó. Az alkohol teljesen felesleges, csak becsapja a szervezet hőérzékelését és vizet von el. Persze nem kell az egész kamrát elvinni kirándulni és arra is gondolj, hogy a hátizsákodat te fogod a végig cipelni, ezért nem célszerű túlpakolni. Ha többen mentek kirándulni, praktikus, ha mindenki a saját elemózsiáját viszi. A gyerekek örülnek a nekik összekészített apró falatkáknak, amit a saját hátizsákjukban vihetnek, majd önállóan kiszolgálhatják magukat. Érdemes megnézni, hogy a tervezett túra útvonalán van-e büfé vagy bolt, de nem szabad teljesen rájuk hagyatkozni, vagy megszakítani a túrát vásárlással.

Felszerelések, előkészületek, tennivalók

Talán furcsának tűnik, de nem baj, ha van nálad papír alapú térkép, az biztos nem merül le. Ha mégsem lenne, a telefonod legyen feltöltve, hogy a tájékozódáson kívül baj esetén tudj segítséget hívni. Van néhány térképes alkalmazás, aminek kiránduláskor is jó hasznát veszed. A Google map az androidos készülékekben alap, de a HuMap is nagyon jól használható. Ha nagyon új a túraútvonal, néha ellenőrizheted, hogy valóban a helyes úton jársz. Ha tömegközlekedsz, érdemes megnézni, hogy milyen járatok vannak még azon a környéken, ahol túrázni fogsz. Ha Budapesten vagy, akkor 1-3 kilométeren belül szinte biztos van valamilyen BKV járat, de nem mindegy, hogy azt az 1-3 kilométert milyen távhoz kell még hozzátenni.

Legyél tisztában azzal, hogy aznapra milyen idő várható, viharos kifejezetten rossz idő esetén nem érdemes elindulni. Ha viharkár miatt egy erdőrész le van zárva, maradj távol attól a területtől, tervezd újra az utat, vagy fordulj vissza. Télen sokkal hamarabb sötétedik, azért igazítsd ehhez az indulás idejét a tervezett túratávot. Sötétedés után - hacsak nem éppen biztosított éjjeli túráról van szó – télen kifejezetten ellenjavallt egyedül túrázni. Ha esetleg nem tudnád, a Libegő sötétedés után nem közlekedik, találkoztunk már turistával, aki emiatt reklamált. 

Egy jó hátizsák sokat hozzá tehet a túraélményhez, vagy inkább egy rossz hátizsák vehet el sokat. A hátizsák legyen könnyű, jó, ha anatómiailag formázott és vízálló. Ne legyen túl nagy, mert akkor hajlamos leszel telepakolni és a kirándulásból teherhordás lesz. Nagyon kevés helyet foglal, de jó, ha a papírzsebkendő, szalvéta, WC papír kombón kívül van nálad kézfertőtlenítő, elsősegély dobozka benne fertőtlenítő, sebtapasz, kötszer és esetleg fásli. Ezeket csak egyszer kell összekészíteni egy kis neszesszerbe és csak egy mozdulat betenni a hátizsákba induláskor. Ha úgy gondolod, hogy a túrázást megkönnyíti, vihetsz magaddal túrabotot is, jól jöhet emelkedőn felfelé és nagyon szuper minőségű, állítható méretű darabokat lehet kapni. Bár nálunk a túrabot eddig csak arra volt jó, hogy volt mit elhagyni.

Tetszett amit olvastál? Kövesd a Forest& Fruit blogot a Facebookon, az Instagramon vagy Pinteresten.

Választott táv és terep

Tartsd szem előtt, a kevesebb néha több. A rendszeres túrázásnak nem feltétlenül az a célja, hogy feszegesd a határaid, inkább az, hogy a szabadban töltött idő alatt töltekezz és apránként javítsd a kondíciód. Hogy pozitív élményeket szerezz, ahogy felfedezed a téged körülvevő természetet, megfigyeled a növényeket és állatokat, ahogy sétálsz a friss levegőn. Lehet, hogy nem javasolja számodra az orvos a terepfutást, de a néhány kilométeres sétától nem tilt el. Éppen ezért érdemes rövidebb és könnyebb és általad valamennyire ismert távon kezdeni a túrázást, ha még tényleg nem csináltad ezt. A sík terepről fokozatosan érdemes a sziklásabb, meredekebb útvonalra váltani, ha már kitapasztaltad, hogy mennyi a teherbírásod. bírsz. Bármilyen csábító nem mássz sziklákat, ott, ahol nem szabad. Ha tapasztaltabb kirándulóként hosszabb túrára indulsz, akkor is alaposabban készülj fel és szólj valakinek mielőtt beleveted magad a vadonba. Ha nem megfelelő a talaj a hosszas gyalogláshoz, válassz olyan útvonalat, ahol biztosan lehet közlekedni, mi is így tettünk év elején, erről ide kattintva olvashatsz.

Tudd, hogy te vendég vagy

Ha természetvédelmi területen túrázol, maradj a kijelölt turista útvonalakon, egyrészt, hogy ne téved el, másrészt mert ezzel is óvod a terület növény és állatvilágát. A szemetet mindig vidd magaddal, az a néhány papírszalvéta és zacskó neked nem nagy teher, az erdőben hagyva azonban évekig csúfíthatja azt. A látott szépségeket fotókon, videókon megörökítheted, bármennyire is szép a mohás, zuzmós fatörzs, hagy ott és ne vidd haza. Mivel a város szépen lassan terjeszkedik, az itt élő állatok hozzászoktak valamennyire az emberhez. Ettől függetlenül igyekezz úgy közlekedni, hogy ne zavard meg őket, haza pedig belőlük sem vigyél. Ha nyitott szemmel jársz, alig pár percre a forgalmasabb helyektől a rengeteg madárfaj mellett láthatod a nagyobb testű emlősöknek a nyomát vagy magát az állatot is.

Számtalan túraútvonal közül választhatsz és, ha betartod ezeket az alapvető szabályokat, közelebb kerülhetsz az év elején tett fogadalmadhoz.

Tetszett amit olvastál? Kövesd a Forest& Fruit blogot a Facebookon, az Instagramon vagy Pinteresten.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr6913566911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása