kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Vándorló vírusok, avagy 4+1 ok, hogy miért ne túrázz betegen

2018. január 20. - ForestandFruit

A szürke és ködös napok után igazi felüdülés kimenni a szabadba, ha végre ragyogóan süt a nap. Jól is tesszük, ha a téli napsugár erejével is töltődünk, de előfordul, hogy éppen egy betegséggel küzdünk, ha süt a nap. Ebben a postban néhány pontban összefoglaltuk, hogy miért nem érdemes hosszabb túrákat tenni, ha éppen nem vagyunk jól.

Nem titok a blog szerzőinek a túrázás az egyik hobbija: szorgalmasan és nagy kedvvel rójuk a kilométereket, amikor csak tehetjük. Van viszont egy szabályunk, amit mindig betartunk: lázasan és betegen soha nem indulunk el kirándulni. Az alábbiakban röviden felsoroljuk, hogy miért nem.

Az első és legfontosabb ok: ilyenkor a szervezetünk minden energiája, az immunrendszer minden folyamata a fertőzés leküzdésére, a gyógyulásra fordítódik, a huzamosabb ideig tartó és megerőltető gyaloglás csak feleslegesen merítené az amúgy sem nagy energiaszintet.

A második ok, amiért lázasan biztos, hogy nem túrázunk az az, hogy a hosszabb, nehezebb táv a szívet is megerőltetheti és előfordulhat, hogy egy banális megfázásból egy komoly szívprobléma, vagy bármilyen más szövődmény alakul ki.

A harmadik ok, hogy a gyógyulás sokkal tovább fog tartani, ha nem adunk időt a saját szervezetünknek és az esetleges gyógyszereknek. Ha abban a téves képzetben szenvedünk, hogy egy nagyobb emelkedőn megtett táv során hamarabb kiizzadjuk magunkból a megfázást, garantáltan rá tudunk még húzni pár napot a betegségre.

A negyedik ok, hogy jófejek vagyunk és tekintettel vagyunk más túrázókra is, akik még vagy már nem betegek. Biztosan nem adunk át senkinek semmilyen nyavalyát, ha inkább otthon maradunk, ahelyett, hogy egy büfében teát kortyolgatva próbáljuk meg visszanyerni a megfázástól rekedtes hangunkat és magunkba tömni az újabb adag lázcsillapítót.

A plusz egy ok, hogy betegség esetét -hacsak az orvos nem javasolja – sincs „szobafogság”. Könnyű séta, a megszokottnál talán kicsit lassabb ütemben simán belefér egy-egy alkalommal naponta. Csak annyi és olyan mértékben, ahogy jólesik egy kis napfürdőzés.

A betegség elmúltával, pedig fokozatosan visszalehet térni a megszokott rendhez és emelni a távot és a túra nehézségét.

(Ha úgy érzed, hogy attól jobb lesz, rendelj/süss - kívánt rész aláhúzandó - egy rétest, és gondolj a kilátásra a Normafáról.) 

4plusz1_ff.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr1113590671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása