kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Lépcsős túra a János-hegyen

2020. július 23. - ForestandFruit

A Budai Zöld túra egyik, a Városmajorból induló szakaszán nyolc kilométeren és ezer lépcsőn keresztül vezetett az út felfelé. Aki szeret lépcsőzni, annak ez a Normafánál végződő út jó bemelegítés lehet egy Zugliget, Erzsébet-kilátó távhoz. Idei egyik első nyári túrám képgalériás beszámolója következik.

A teljes bejegyzés ITT olvasható.

 

Trópusi arborétum, mediterrán tengerpart

Opatija, korábbi nevén Abbázia remek elhelyezkedése és kedvező klímája miatt régóta a horvát tengerpart egyik gyöngyszeme, egyben Európa méltán kedvelt úticélja. Az Osztrák-Magyar Monarchia népszerű, sokak által látogatott üdülőhelyére ma is érdemes ellátogatni, nem csak az Adriai-tenger, hanem a város gazdag épített öröksége és a közelben található méltán népszerű Úcka-hegység miatt. Balatonfüred testvérvárosának szubjektív városajánlója következik (képgalériával).

A teljes bejegyzés ITT olvasható.

 

Az Isztriai-félsziget csúcsán

A közeli és meredek hegyek mögé kora délután eltűnő nap miatt különleges az Isztriai-félsziget keleti tengerpartja. Még kellemes és meleg az idő, még messze a naplemente időpontja, de a nap már eltűnik a hegy mögé. Ez egy kiemelkedően különleges hely az Adriai-tenger partján. Néhány éve ott jártam, megmutatom, miért.

A teljes bejegyzés ITT olvasható. 

 

Virtuális kávé Bécsben

A kialakult pandémiás helyzet következtében teljesen logikusan most sem koncert, sem utazás, sőt még egy kiadós kirándulás sem lehetséges. Pedig a tavalyi terveim szerint március utolsó előtti hétvégéjét Bécsben töltöttem volna, egy könnyűzenei koncert és önfeledt városnézés miatt. Tartsatok velem, ha szeretnétek virtuálisan elutazni az osztrák fővárosba, megmutatom miért lesz érdemes meglátogatni a Természettudományi Múzeumot, vagy a Szent István-székesegyházat, amikor ismét megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A ráadás pedig egy több, mint 100 éves édes meglepetés.

A bejegyzés ITT folytatódik.

 

Hol nyílik a kikeleti hóvirág?

Az amarilliszfélék családjában tartozó hóvirág fajok vakító fehér lepelleveleikkel határozottan a tavasz közeledtét jelzik a kopár erdőkben. A borongós, hideg téli napok után a színek után vágyó ember mindig is előszeretettel gyűjtött virágcsokrokat. A szertelen gyűjtésnek köszönhetően a Kárpát medencében egykor nagyon gyakori kikeleti hóvirág védett faj lett. Nyíló virágai ennek köszönhetően vadon és arborétumokban megtalálhatók tavasszal.

A bejegyzés ITT folytatódik.

 

Vizes élőhelyek világnapja

Forest&Fruit Hírlevél 365

Ramsar egy aprócska város Iránban a Kaszpi-tenger partján, ahol számos ország képviselője találkozott 49 évvel ezelőtt, 1971. február 2-án. A többoldalú találkozó azért jött létre, hogy megfogalmazzanak és elfogadjanak egy nemzetközi egyezményt a vizes élőhelyek védelméről. A víz nem csak, mint élőhely jelentős, ezért a rendelkezésre álló vízbázisok tisztán tartása, az iható édesvíz ésszerű felhasználása is elengedhetetlen része a mindennapoknak. A Forest&Fruit Hírlevél 365 második számában éppen ezért ramsari egyezményről, vizes élőhelyekről és az ésszerű ivóvíz-használatról lesz szó.

A bejegyzés ITT folytatódik.

Hűvösvölgytől Szépvölgyig

A Budai Zöld túra kirándulók által gyakrabban látogatott utolsó szakasza a Hűvösvölgyi úttól a Szépvölgyi útig tart. Lassú de biztos emelkedőjén szinte észrevétlenül lehet felérni a főváros egyik legszebb panorámájú, csaknem 100 éves kilátójához. Aki szeretné Budapest több arcát megismerni, annak ideális választás ez a közepesen könnyű, nem túl hosszú túra Hűvösvölgytől Szépvölgyig.

A bejegyzés ITT folytatódik.

 

 

A különleges tiszafa

A Forest&Fruit Naptár 2020 ebben az évben a bennünket körülölelő természet egy-egy darabját mutatja be hónapról, hónapra. A színes naptárlapok segítenek a mindennapok megszervezésében, a havonta megjelenő naptárposztokból pedig megismerhetők a fotókon szereplő növények.  A januári naptárlapon egy örökzöld fenyőféle, a tiszafa látható. Ami neve szerint közönséges, tulajdonságai alapján viszont egyértelműen egyedi és különleges.

A bejegyzés ITT folytatódik.

 

Forest&Fruit Naptár 2020

Az év első napján megjelent a legújabb letölthető Forest&Fruit Naptár. A mindennapok, a bennünket körülölelő természet növényeivel díszített kiadvány egyszerű és könnyen kezelhető. Ezzel a naptárral jól szervezhetőek a napok: színes fotók mellett maradt hely a fontosabb programoknak, megjegyzéseknek.

A bejegyzés ITT folytatódik.

 

A klímaváltozás nem játék

Naptárat készíteni jó, képes naptárat készíteni még jobb. 2018-ban a Budai-hegység 2019-ben pedig a globális klímaváltozás, az erdők mértéktelen kihasználása volt a téma. Utóbbi készítésekor még nem sejtettem, hogy mennyire aktuális lesz a mondanivalója.

A Forest&Fruit Naptár 2019 fotóival szerettem volna bemutatni, az éghajlatváltozásnak köszönhetően  környezetünk is drasztikusan változik. A naptár a Fától az erdőt alcímet kapta, nem véletlenül. Statisztikailag kimutatható az utóbbi években egyre feljebb kúszik az évi középhőmérséklet és egyre szélsőségesebb időjárási események történnek. Egyszerűen botorság lenne azt hinni, hogy a Föld felszínének gyakorlatilag korlátlan átalakítása, a fával borított területek csökkentése, a fosszilis energiaforrások évszázados használata nincs hatással a bioszférára és most nem csak a biodiverzitás látványos csökkenéséről van szó. 

Viszont egy kép többet mond ezer szónál, ezért aktivitásra hívlak, kedves olvasó. A naptár képeiből egy feladványt állítottam össze. Találd ki, melyik fotó melyik hónapban készült és rendezd a képeket a megfelelő helyre. A játék kattintásra új ablakban nyílik meg és a kép jobb alsó sarkában lévő pipára kattintva tudod magad ellenőrizni. Kommentben, írd meg, mennyire volt nehéz a feladvány.

A globális felmelegedésről pedig  ITT egy hosszú és alapos összefoglaló. 

A Forest&Fruit Naptár 2020 hamarosan elérhető lesz.

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

Ha mégis vennél ajándékot karácsonyra

Képzeld el, ahogy az ünnep délutánján leülsz a legkényelmesebb foteledbe, a legszebb otthoni pihe-puha holmidban. Kezedben egy csésze illatos teával elégedetten arra gondolsz, milyen jó, hogy idén végre nem ajándékoztok egymásnak tárgyakat. Az együtt töltött minőségi idő lesz az ajándék az egész családnak, ezzel is nemet mondtok a fogyasztói társadalomra. Miattatok aztán nem csilingel egyre hangosabban a pénztárgép és nem pusztul az ökoszisztéma. Aztán jusson eszedbe, hogy nincs is kényelmes foteled, csak kanapéd, az ünnep délutánján pedig a konyhában faragod a fát, nem pihe-puha ruhában, hanem munkáskesztyűben. Oké, a pénztárgép valóban nem csilingel eszeveszetten, de csak azért, mert novemberre már minden ajándékot megvásároltál. Neked ugyanis jólesik, ha a családtagokat meglepheted ezzel, azzal. Környezettudatos és szubjektív ajánló következik, hogy mit is vehetsz karácsonyra.

Gyerekeknek a játék mindig jó ajándék, főleg, ha tartós, ha nem műanyagból készült és hangtalan. Az első játék, amit ajánlok mi is lehetne más, mint egy kirakós játék erdei tematikával a Headu-tól. A Megfigyelő puzzle mágikus lámpával azért izgalmas, mert az 5-10 éves korosztály számára kínálja azt a lehetőséget, hogy a hideg téli estéken darabokból összerakott erdőrészletben egy lámpa segítségével kutatós szerepjátékot játsszon. Később az erdőben járva ezt a szerepjátékot lehet folytatni, nagyítóval felszerelkezve felfedezni olyan részleteit az élővilágnak, amit csak a gyerekek és a világ apró csodáira nyitott felnőttek vesznek észre. Hozzáadott értéke a játéknak a finommotorika, az empririkus megfigyelés fejlesztése és ezt a játékot sokáig lehet használni. A gyerekrajzok sajátos világát idézi meg ugyanezen gyártó 3-6 éveseknek szóló Memóriajátéka. A változatos, vidám színekkel elkészített stilizált állatrajzok segítik a színek érzékelés és a memória a fejlesztését. Mi tudjuk, hogy a tigris nem kék a zebra pedig nem sárga, de képzeletben miért ne lehetne az. A nagyon vágyott színes tavaszi erdő virágait le lehet rajzolni más színben és megcsodálni egyedi formáit.

hamegisvennelvalamit01.jpg

Felnőtteknek a könyv, vagy könyvutalvány legtöbbször jó ötlet. Talán túlzás nélkül mondhatom, a könyv mindig jó ajándék. Az olvasás az, ahol a fantázia segítségével megteremtheti az olvasó a történet képi világát, úgy ahogy neki tetszik. Könyvet olvasni jó, sokféle könyvet olvasni még jobb, így az általam ajánlott könyvek palettája elég széles. Az idei év egyik kedvenc könyve volt számomra, az India szabadsága, ahol Gándhi szavai nyomán szinte belefeledkezhettem a kontinensnyi országba. A Kreatív Kontroll Kft. által kiadott többi kiadványt is érdemes megnézni, főleg a remek szakkönyveiket.

A természetkedvelők szerethetik a Jane Goodall könyvei közül A remény magvai-t, az utazást kedvelők pedig Nick Thorpe: A Duna című művét. A kamasz korosztálynak segíthet a kémia megszeretésében az elemek periódusos rendszerét és annak elemeit bemutató hasonló című színes, képes kiadvány. Ki gondolta volna, hogy Mengyelejev 150 évvel ezelőtt alkotta meg ezt a rendszert? Számtalan könyv jelent meg idén, ami a biológia tudományába kalauzolja el az érdeklődőt; az én elég hosszú kívánságlistámon előkelő helyen van a Biológia című könyv első és második kötete.

Szeretnél még több bejegyzést olvasni? Kövesd a Forest&Fruit blogot a Facebookon és az Instagramon is!

Ha mégis úgy gondolod, hogy nem adsz ki pénzt ajándékra és a van olyan összeg, amit hasznosan költenél el, akkor a pénzt karitatív célra fordítva sok emberrel tehetsz jót. Számos civil szervezet, alapítvány, kis hazai cég végez gyűjtést; választhatsz szabadon közülük egyet-egyet. Sok gyűjtés során tárgyakat várnak adományként. A számos megmozdulásból nem emelnék ki egyet sem: szándékod szerint támogasd bármelyiket. Több kelet-magyarországi településre és határon túlra indulnak a napokban autók, tele jó szívvel válogatott holmikkal.

Néha azonban nézz szét a közvetlen környezetedben is és próbáld meg felfedezni, van-e esetleg olyan ismerősöd, rokonod, távoli barátod, akinek szüksége van egy baráti vállon veregetésen, egy sablonos "Hogy vagy?" kérdésen kívül valami másra. Az egyszülős családok bárhol az országban nagyobb eséllyel szegényednek el és a szülő (legtöbbször az anya) főleg magától von meg dolgokat, hogy a gyereknek jusson. Ha látsz ilyet a környezetedben, szomszédságodban és úgy tűnik, valamiben szükséget szenvednek, lepd meg őket, azzal, hogy adsz nekik. A szegénység nem valami távoli, elvont dolog, hanem sajnos egyre inkább a mindennapok része.

hamegisvennelvalamit02.jpg

Örömteli ünnepet és boldog karácsonyt!

Szeretnél hozzászólni? ITT megteheted.

süti beállítások módosítása