kirándulás - környezettudatosság - életmód

Forest & Fruit

Forest & Fruit

Hétköznapi kaptatás

2017. március 28. - hiker

Vannak olyan napok, amikor hétköznap is jól esik egy kicsit az erdőben, a természetben időzni, akár egy félóra, vagy óra is elég lehet a nap végi megnyugváshoz, a feltöltődéshez. A Hárs-hegy oldalán van egy túraútvonal, mely nem túl hosszú, a kezdete és a vége is egy-egy buszjárathoz van közel, így könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is.

A séta a 129-es busz Széher úton található végállomásától kezdődik. A busz a Széll Kálmán térről indul, de idő takarékosabb a buszra átszállni a Budagyöngye megállónál az arrafelé közlekedő valamelyik villamosról.

hetkoznapi_kaptatas_01.jpg

A busz végállomásától a Széher úton menjünk felfelé, amíg be nem érünk az erdőbe. Jobb oldalon pihenőhely, bal oldalon az egykori Lipót területe fekszik. A sétánk elején egy kisebb emelkedőn kell felmennünk, majd az ösvény két irányba elágazik. A bal oldali elágazás a zöld kereszt turista jelzés, de mi tartsunk jobbra, a jelzés nélküli sétaúton. A sétaút végig a Gyermekvasút és a Budakeszi út között halad, nem szakítja meg egyetlen vasúti vagy közúti átjáró sem, zavartalanul sétálhatunk a Lipótmező északi résztől a Kis-Hárs-hegy déli oldalán egészen a Nagy-Hárs-hegy és a János-hegy között elterülő nyeregig és érhetünk el a Szépjuhásznéhoz. Az út első felén a hegy déli oldalán a még nem zöldülő fák miatt át lehet látni a János hegyre és szemügyre lehet venni az Erzsébet kilátót. Egy kisebb emelkedő után egy mohás fánál lehet megpihenni. A sétaút változó terepviszonyok közt folytatódik, enyhe lejtők és emelkedők követik egymást, ahogy kanyarogva egyre közelebb kerülünk a Nagy-Hárs-hegyhez.

***

Indulási helyszín: Széher út vége

Megközelítés: 129-es autóbusz a Széll Kálmán tértől, vagy a Budagyöngye megállótól.

Útvonal: zöld kereszt, majd nincs jelzés

Útvonal hossza: ~2 km

Szintemelkedés: ~100 m

Felszerelés: évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, folyadék, élelmiszer

***

 

Az erdők védelme és karbantartása nagyon fontos, a fákat a Pilis Parkerdő munkatársai rendszeresen gondozzák és az nem megfelelő fákat kivágják. Erről is olvashatunk a sétaútvonalon elhelyezett táblákon.

hetkoznapi_kaptatas_02.jpg

A még éppen zöldellő erdőben nyugalmasan haladhatunk, útközben találkozhatunk futókkal és kutyasétáltatókkal is és néha kerékpárosokkal is… A sétaúton több helyen van pihenőpad, bárhol le lehet ülni és elfogyasztani a magunkkal hozott enni vagy innivalót. Az út utolsó szakasza egy enyhébb emelkedő, amin felkaptatva jobbra már látható is a Gyermekvasút épülete, mellette pihenőhely, baloldalon a Budakeszi úton pedig a buszmegálló, ahonnan a 22-es buszokkal vissza lehet térni a városba.

Megjegyzés: aki nem szeret kaptatni,  az induljon el a Szépjuhásznétól lefelé, úgy is pihentető lehet a séta.

Ha tetszett a cikk, használd a megosztás gombokat. Kövesd a Forest & Fruit blogot a Facebookon is

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forestandfruit.blog.hu/api/trackback/id/tr4312380389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása